Litteratur: W G Sebald; Logi på landet - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sebalds heroism mot glömskan

W. G. SebaldW G Sebald
Logi på landet
Bonnier Panache

W G Sebald har kallats förintelseförfattare, dels för att han ständigt återkommer till den frånvaro av kollektivt minne från nazitiden som präglat Efterkrigstyskland, dels för att de han skriver om som flyktingar, emigranter ofta har sin livshistoria bestämd av förintelselägren.

Han föddes i Wertach, Bayern, 1944. Fadern var i armén, återkom från krigsfångenskap 1947 och gick åter in i Bundeswehr. Han var fullständigt tyst om sina krigsminnen och detta upplevde  sonen som ett svek mot dem som borde minnas sin historia för att kunna distansera sig. Småningom kom han 1966 som lektor i språk och litteratur till Victoriauniversitetet i Manchester, några år senare till det då nyöppnade forskningsuniversitetet i East Anglia, Norwich. Här skrev han sina mest betydande verk Utvandrade, Saturnus ringar, Austerlitz och Svindel. Känslor innan han omkom i en bilolycka 2001.

Det går en säregen ton av vemod genom allt Sebald skriver – en sorg över det förflutna parad med en nyfikenhet inför dess rester, ruiner. Formen är ett slags kollage av fiktion, dokumentärprosa och självbiografi, ständigt kompletterad med foton och bilder i mer eller mindre klar korrespondens med texten. Hans böcker handlar hela tiden om att återvinna det kollektiva minnet för att förstå vilka vi själva är.

Nu har en femte titel kommit på svenska i Bonniers panacheserie: Logi på landet, i kongenial översättning av hans svenska följeslagare Ulrika Wallenström, vår kanske främsta översättare från tyska, född samma år som Sebald, länge knuten till Uppsala universitet.

Man kan se dessa texter som rena litteraturessäer som utgår från författarna Johann Peter Hebel, Jean-Jacques Rousseau, Eduard Mörike, Gottfried Keller och Robert Walser. Till dessa knyts ett porträtt av målaren Jan Peter Tripp och bara i den svenska utgåvan två artiklar ur postumt utgivna Campo Santo: en om Peter Weiss, en om Vladimir Nabokov.

Läsaren försätts i vibrerande närvaro hos den Rousseau som på slutlig flykt undan sina ideologiska och moraliska belackare hamnade på Saint Pierre-ön i Schweiz 1765. Genom detaljerad miljöskildring, identifikation med den intill utmattning arbetande filosofen, hans dagboksanteckningar och pamfletter, hur han behandlades som en ”rabiessjuk varg” och man ropade i stugorna efter bössa att skjuta honom, ny miljöskildring, nya associationer till Rousseaus plåga och flykt. Den som läser skruvas in i förfluten tid genom dessa tvära kast.

För svenska läsare har förstås essän om Peter Weiss sitt särskilda intresse.  Det som betonas är att hans ständiga upptagenhet av våld, tortyr och straff har samband med hans psykoanalys och dess avtäckande av det oidipala straffet för barnets incestuösa fantasier. Där står Weiss och Dante lika inför gud och lika inför Fadern.

Skrivandet är ofta en plåga hos Sebald, men en nödvändig plåga för att inget våld må glömmas och mänskligheten möjligen bli bättre. Det heroiska draget i författandet tydliggörs i varje stycke text av denne tysk i brittisk exil undan nazismen.

 

Tomas Löthman

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts