Litteratur: Redaktion: Sara Begner, Karin Bohlin, Kerstin Almegård; Veckans favoriter - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Oslagbart snabbt, gott, enkelt och nyttigt

Sara Begner matinspiratör Foto Belinda GrahamSara Begner
Veckans favoriter --- Middag på bara 30 minuter
Redaktion: Sara Begner, Karin Bohlin, Kerstin Almegård
Norstedts

Vad blir det till middag? Det är den eviga frågan som ställs varje dag, runtom i landet. Visst är det kul att laga mat, men det kan inte alltid ta hur lång tid som helst. Och man har inte alltid råd (eller möjlighet) att få tag på de mest exklusiva råvarorna.

Det finns underbara, vackra och inspirerande kokböcker som man använder mest för, just det, inspiration, eller så bläddrar man i dem och reser till de exotiska platserna som skildras i fantasin. Eller så unnar man sig något av de lyxiga recepten någon gång. Men Veckans favoriter är en sådan där oumbärlig kokbok som fungerar varje dag, hela veckan, en bok man vill ha i köket, för att den är praktisk. Allt i boken kan lagas på 30 minuter --- eller snabbare.

Alla ingredienser går att få tag på i en “vanlig” affär. Man måste inte jaga exklusiva råvaror och sällsynta kryddor. Det mesta är inte svindyrt och mycket är riktigt billigt. Det finns också gott om gröna recept (en hel avdelning för köttfri måndag!) vilket gör resultatet ännu billigare, och gott om enkla recept och en hel avdelning där barnen får laga mat själva. (De kan säkert hjälpa till med de övriga recepten också, de är inte så svåra).

Det finns bra, praktiska tips vad man ska ha i köket (gissa inte om kyckling, fisk, kött, bröd etc. är klart, skaffa stektermometer!) och praktiska tips hur man handlar. För ingen kan trolla fram ett dignande bord från den tomma luften. Inte ens Albus Dumbledore i Harry Potter böckerna klarade av detta. Men Sara Begner kan trolla fram en hel del, med hjälp av bra stapelvaror och 1 matkasse som kan bli 3 middagar. Mer behöver du inte planera. Lättsamt och inte dyrt. En hel avdelning i boken ägnas åt att laga godsaker av rester. Dvs. hur man “gratis” lyckas mjölka ut några extra middagar ur kylen och skafferiet. Det finns också bra tips på vad som går ner i lunchlådan och vad som håller sig bäst och vad som faktiskt blir ännu godare andra dagen.

Avdelningen med snacks bjuder på goda, matiga muffins, fruktbollar, grönsaks- smoothies och annat nyttigt, saker man bör unna sig att göra, istället för att köpa på sig dyra onyttigheter som ligger utlagda precis vid kassan.

I barnens kockskola får de lära sig göra fisk med pesto och tomater, lax med röd curry, kycklingwraps, fish & chips, korv med couscous, grönsaker och BBQ-sås, chili con carne, cannelloni, pastasallad carbonare, baconinlindad kyckling med krämig sås och lasagne. Kockarna som lagat maten är mellan 6 och 12 år.

Det finns en omedelbar bonus med att barn lär sig laga mat. De flesta barn tycker att det är roligare med mat de lagat själva. Och inget barn vill höra “det här är äckligt” när de ansträngt sig i köket. Så i fortsättningen slipper du också höra detta … förhoppningsvis!

Det finns också bra tips hur man får barn som inte gillar fisk att äta fisk --- tacofisk! --- eller grönsaker --- smoothie , eller kör mer allt med stavmixern --- lök morot och allt annat barnen inte brukar äta åker då ner i ett nafs.

Sara Begner, som tagit fram boken, är till vardags matinspiratör på Coop, hon har skrivit flera kokböcker tidigare, bland annat Glöd och Vår Gröna Kokbok, och det är kul med en matbok där vardagsingredienserna är så vanliga och där fokus är på maten och inte på tjusiga fotografier.

Och ja, det finns några godsaker med till efterrätt som citrussallad med kanelyoghurt och rostade hasselnötter och kesellaglass med hallon. Den går inte av för hackor!

 

Belinda Graham

 

 

Cron Job Starts