Litteratur: Redaktion: Sara Begner, Karin Bohlin, Kerstin Almegård; Veckans favoriter - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Oslagbart snabbt, gott, enkelt och nyttigt

Sara Begner matinspiratör Foto Belinda GrahamSara Begner
Veckans favoriter --- Middag på bara 30 minuter
Redaktion: Sara Begner, Karin Bohlin, Kerstin Almegård
Norstedts

Vad blir det till middag? Det är den eviga frågan som ställs varje dag, runtom i landet. Visst är det kul att laga mat, men det kan inte alltid ta hur lång tid som helst. Och man har inte alltid råd (eller möjlighet) att få tag på de mest exklusiva råvarorna.

Det finns underbara, vackra och inspirerande kokböcker som man använder mest för, just det, inspiration, eller så bläddrar man i dem och reser till de exotiska platserna som skildras i fantasin. Eller så unnar man sig något av de lyxiga recepten någon gång. Men Veckans favoriter är en sådan där oumbärlig kokbok som fungerar varje dag, hela veckan, en bok man vill ha i köket, för att den är praktisk. Allt i boken kan lagas på 30 minuter --- eller snabbare.

Alla ingredienser går att få tag på i en “vanlig” affär. Man måste inte jaga exklusiva råvaror och sällsynta kryddor. Det mesta är inte svindyrt och mycket är riktigt billigt. Det finns också gott om gröna recept (en hel avdelning för köttfri måndag!) vilket gör resultatet ännu billigare, och gott om enkla recept och en hel avdelning där barnen får laga mat själva. (De kan säkert hjälpa till med de övriga recepten också, de är inte så svåra).

Det finns bra, praktiska tips vad man ska ha i köket (gissa inte om kyckling, fisk, kött, bröd etc. är klart, skaffa stektermometer!) och praktiska tips hur man handlar. För ingen kan trolla fram ett dignande bord från den tomma luften. Inte ens Albus Dumbledore i Harry Potter böckerna klarade av detta. Men Sara Begner kan trolla fram en hel del, med hjälp av bra stapelvaror och 1 matkasse som kan bli 3 middagar. Mer behöver du inte planera. Lättsamt och inte dyrt. En hel avdelning i boken ägnas åt att laga godsaker av rester. Dvs. hur man “gratis” lyckas mjölka ut några extra middagar ur kylen och skafferiet. Det finns också bra tips på vad som går ner i lunchlådan och vad som håller sig bäst och vad som faktiskt blir ännu godare andra dagen.

Avdelningen med snacks bjuder på goda, matiga muffins, fruktbollar, grönsaks- smoothies och annat nyttigt, saker man bör unna sig att göra, istället för att köpa på sig dyra onyttigheter som ligger utlagda precis vid kassan.

I barnens kockskola får de lära sig göra fisk med pesto och tomater, lax med röd curry, kycklingwraps, fish & chips, korv med couscous, grönsaker och BBQ-sås, chili con carne, cannelloni, pastasallad carbonare, baconinlindad kyckling med krämig sås och lasagne. Kockarna som lagat maten är mellan 6 och 12 år.

Det finns en omedelbar bonus med att barn lär sig laga mat. De flesta barn tycker att det är roligare med mat de lagat själva. Och inget barn vill höra “det här är äckligt” när de ansträngt sig i köket. Så i fortsättningen slipper du också höra detta … förhoppningsvis!

Det finns också bra tips hur man får barn som inte gillar fisk att äta fisk --- tacofisk! --- eller grönsaker --- smoothie , eller kör mer allt med stavmixern --- lök morot och allt annat barnen inte brukar äta åker då ner i ett nafs.

Sara Begner, som tagit fram boken, är till vardags matinspiratör på Coop, hon har skrivit flera kokböcker tidigare, bland annat Glöd och Vår Gröna Kokbok, och det är kul med en matbok där vardagsingredienserna är så vanliga och där fokus är på maten och inte på tjusiga fotografier.

Och ja, det finns några godsaker med till efterrätt som citrussallad med kanelyoghurt och rostade hasselnötter och kesellaglass med hallon. Den går inte av för hackor!

 

Belinda Graham

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts