Litteratur: Vårt 60-tal i Ystad Jea Jonsson, Kjell Umfeldt, Eva Umfeldt, Ronny Nielsen, Bengt Westerlind m fl - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Provinsiell minnesmosaik med bred relevans

Sympatisk 60-talsskildringVårt 60-tal i Ystad
Jea Jonsson, Kjell Umfeldt, Eva Umfeldt, Ronny Nielsen, Bengt Westerlind m fl
Ideella föreningen Club Wibergs Eftr.

En fråga som föga förvånande inställer sig omedelbart man ser bokens omslag är hur stort allmänintresset är för en bok av så provinsiell natur som "Vårt 60-tal i Ystad". Svaret är: betydligt större än man skulle kunna tro. För även om Sladdergatan, Beach Club och Sandskogen är platsangivelser vars konnotationer går helt förlorade för någon som saknar lokalkännedom om Ystad, så är berättelserna allmängiltiga för alla som intresserar sig för epoken. Historierna om popgalor, mods och andra, tidstypiskt oskyldiga vedermödor är signifikativa för hela det svenska 60-talets ungdomskultur. Det finns skrifter och böcker som täckt in andra städer, och lägger man alla dessa berättelser på varandra får man ett raster som tydliggör den generella tidsandan på ett fint sätt också för oss som inte var med, eller i alla fall på tok för unga, när det hände.

”Vårt 60-tal i Ystad” är en mosaik av hågkomster, somliga rapsodiskt återgivna, andra sammanvävda till längre skeenden. Jag tycker om det anekdotiska berättandet; ofta framträder en mer detaljerad bild av historien än vad en tematiskt slimmad och kronologiskt mer trogen beskrivning frammanar, då en sådan lätt väljer bort många talande detaljer. Visst lägger det ett större ansvar på den enskilde läsaren att foga samman de lösa berättelserna, men är man intresserad av tiden ur ett brett perspektiv är det ett kärt arbete.

Sammanlagt bidrar ett 25-tal personer med bitar i textpusslet. Somliga är goda berättare, som Kit Ljung som skriver medryckande och mycket underhållande om Ystads raggarenklav, och Kjell Ulmfeldt som med ett sväng rikt på lustiga incidenter berättar från insidan av The Revells, Ystads moptop-poppare nummer 1.

Inte helt oväntat är det just berättelserna från musiklivet som fångar mig mest, och dessa är i majoritet. Kapitlen om sport och mode (inklusive väl tilltagna utläggningar om modsens hemsömnad) är inte bara långa ifråga om sidantal utan också till upplevelsen. Det är självfallet något som får stå för mig, då jag inte ens med stor ansträngning lyckas uppbåda så lite som ett akademiskt intresse för ämnena. Att dessa kapitel har en given plats i boken är emellertid ingenting jag har någon rätt att ifrågasätta på så subjektiva grunder, eftersom både kläder och idrott – då liksom nu – ingick som vitala delar i det som tillsammans utgjorde ungdomskulturen.

Om ämnena skiftar så gör i viss mån också kvalitén på texterna det. Alla är helt enkelt inte lika drivna författare. En del slarvar med imperfektändelser, men värre är det när fakta hanteras vårdslöst. Exempelvis hette Lovin' Spoonfuls hit ”Summer in the City” – landsplågan ”In the Summertime” gjordes av Mungo Jerry, medan Fläsket Brinner inte bildades förrän 1970 och således inte var ett 60-talsband som felaktigt påstås i boken.

Oavsett hur få sakfelen må vara så är de alldeles för många, men listan över korrekturfel och språkliga tveksamheter är dessvärre mycket längre. Vissa har en lite för välutvecklad förtjusning i utropstecken – fyra i rad duger kanske åt en statusuppdatering på Facebook, men i en bok ger det bara ett oseriöst intryck. Hade någon erbjudit tillräckligt mycket tid för en kritisk språkgranskning hade man förhoppningsvis också sluppit allt från en inkonsekvent versalering av titlar och hopblandning av accent och apostrof, till det grova skrivbrottet med felstavade namn. Det finns flera sådana, men det mest flagranta exemplet på detta är”Jimmy Hendrix” – som dessutom förekommer hela fyra gånger! Pinsamt!

Jämför man "Vårt 60-tal i Ystad" med en annan bok som nu har hunnit bli ganska gammal men som ändå är berättigad som parallell tack vare sitt lokala fokus, Hans Sidéns ”60-talspop i Göteborg”, är Ystadskrönikan – trots sina språkliga kalamiteter – betydligt roligare läsning. Sidén tröttade ut läsaren med sin egofixering och sitt mossiga språk, vilket "Vårt 60-tal i Ystad" undviker genom sitt flertal av skribenter.

Bildurvalet är en fin blandning av professionella foton och amatörbilder och levandegör ytterligare texternas berättelser. Överhuvudtaget tycker jag om bokens formgivning, med en redig layout som är livfull utan att bli plottrig. Någon kanske tycker att formatet, som en LP-skiva, är otympligt men jag gillar det. Inte minst poängterar det det poptema som dominerar innehållet.

På det hela taget är ”Vårt 60-tal i Ystad” en trevlig bok som, såsom jag inledningsvis konstaterade, har en relevans långt utanför Ystads gränser. Ännu trevligare hade den blivit om den genomgått en mer kritisk korrekturläsning, och irriterande sak- och stavfel hade sluppit sippra igenom till den färdiga utgåvan. En utjämning av skribenternas typografiska skiljaktigheter hade inte inneburit en stilistisk nivellering, utan hade snarare bundit samman innehållet ytterligare på ett önskvärt sätt. Men bortom dessa redaktionella förbiseenden är ”Vårt 60-tal i Ystad” ett sympatiskt tillskott till den långsamt men dock växande floran av svenska 60-talsskildringar.

 

Peter Sjöblom

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen