Litteratur: Anna Jansson; Ödesgudinnan på Salong d’Amour - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Årets sommardeckare är en “romance”! 

Nya fula brott, samma goda GotlandAnna Jansson
Ödesgudinnan på Salong d’Amour
Norstedts

“… jag möter människor i alla livssituationer. Bröllop, begravningar, separationer och skolavslutningar. Livsberättelserna kommer glimtvis varje gång vi möts, ibland får jag förtroenden. Du kan lita på min tystnadsplikt - dina hemligheter stannar hos mig.”

Det här … är det en präst som talar? Bröllop och begravningar, skolavslutningar och andra avslut … Nej, det är faktiskt en frisör som är bokens “jag“. Vilket påminner mig om en verklig historia om en frisör som beslutade sig för att omskola sig till präst. Men hennes jobbuppgifter förändrades inte speciellt mycket. Möjligen var hennes tidigare kunder snyggare i håret när de lämnade henne.

Ett heligt kall

Angelica Lagermark, huvudpersonen i Ödesgudinnan på Salong d’Amour, ser sitt kall som frisör som något viktigt, något heligt. Hon nöjer sig inte med att likna sig vid en präst, hon ser sig själv som en gudinna. (Varför nöja sig med mindre, när man kan sikta hur högt man vill?) En ödesgudinna. Hennes två systrar har samma inställning till jobbet och alla har de sina salonger på olika ställen på Gotland.

Angelica har sin salong på Södertorg i Visby. Till sin hjälp (om hjälp nu är rätt ord) har hon en ung man, Ricky från Grötlingbo.

De tre nornorna

Angelica och hennes två systrar liknar sig själva vid de tre nornorna i nordisk mytologi.

“Kan du din nordiska mytologi och har läst Völvans spådom har du hört talas om nornorna. De tre ödesgudinnorna Urd, Verandi och Skuld spann livets trådar. I samförstånd bestämde de vilka livstrådar som skulle tvinnas samman i ett gemensamt öde och vilka som bara skulle passera varandra som skepp i natten. Det är precis det jag och mina två systrar gör Min ambition är större än att bara få till en fin klippning --- min önskan är att ge dig ett möte.”

Konsten att hitta “Den Rätte”

Angelica jobbar extra som “matchmaker“. Något ingen vet om, utom hennes två systrar, och Ricky förståss. Han håller just på att lära sig systemet.

Det finns två stolar i salongen och Angelica gör sitt bästa för att få dit folk som kan tänkas gilla varandra. Hitintills i sitt 48-åriga liv har Angelica fått till 26 lyckade äktenskap. Själv är hon änka sedan sju år tillbaka.

Under bokens gång jobbar Angelica hårt med det egna företaget, samt att tussa ihop folk med varandra, och med att själv hitta Den Rätte. Ricky försöker hjälpa till genom att skicka en flaskpost. Hans metod för att hitta Den Rätte.

Men alla romantiska intriger kommer på undantag när Angelicas ena syster har en kund som råkat ut för en sol-och -vårare --- hon har blivit av med allt, till och med sitt eget hus! Snart händer samma sak Angelica och hon tvingas bli sambo med en mardrömsbibliotekarie som köpt hennes fina, ärvda hus för en miljon. Det är värt minst fyra. Och “målvakten” hittas död. Inget spår finns till mannen som kapat människors identiteter, gjort slut på deras pengar, sålt deras hus OCH tagit pengar från köparna för de kapade husen.

Ekonomisk brottslighet, med identitetskapningar och falsk husförsäljning, ökar snabbt i den verkliga världen.

Anna Jansson har här lagt krutet på en annan typ av brott än de sedvanliga morden på Gotland som vi vant oss vid i Maria Wern böckerna.

Men maskineriet är detsamma, lika väloljat. Eller för att använda ödesgudinnemetaforen: alla trådar går om varandra och möts, det är bara för läsaren att försöka lista ut vilka som är viktiga trådar och vilka som bara trasslat ihop sig ändå.

Rött är det nya svart

Anna Jansson är känd som deckarförfattare. Men “rött” är ju det nya “svart“. “Romance” är den nya deckaren; den största och mest säljande sektorn internationellt sett.

Läsare som gillar Maria Wern böckerna kommer ändå att känna igen sig --- vi befinner oss på Gotland, vi har ett (eller flera?) mysterium att lösa och ett antal misstänkta. Dessutom är det “romance” på gång och det lagas mat så det står härliga till. En del av recepten finns med i boken, inklusive receptet på Salmbärsglass på Angelikas vis.

Som George Burnes sa: “alla som verkligen vet hur landet ska styras är upptagna med att köra taxi eller klippa hår.”

Angelica och hennes systrar kanske inte har som mål att styra landet, men de kan åtminstone göra hela Gotland till en godare plats.

Man kan lugnt säga att årets sommardeckare är här! Och i år är årets deckare en “romance“ kryddad med en del brott och en del matlagning och en del mysterier.

 

 

Belinda Graham

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen