Litteratur: Erik Granström Vredesverk - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Stormbyar 

Drakar är bra att haErik Granström
Vredesverk
Coltso

I Erik Granströms bokserie om den femte konfluxen har handligen kommit till ett avgörande när ett antal lösa trådar knyts ihop.

Magikern Shagul, vars framtida förhoppning är att styra den femte konfluxen, arbetar vidare trots en del motgångar. Den oturförföljda Brior Brådfots vidare öden är som sig bör något problematiska.

Den fantasyvärld som författaren har skapat där det något korrupta handelsriket Trakorien spelar en viktig roll, har dragits allt djupare in i en stormig tillvaro. Rikets fiender är otaliga och splittringen är total hos trakorierna. Men en del av orosmomenten finner lösningar och ett nytt enat rike tycks gå att skönja.

Komplexiten i världsbygget slår det mesta som har skrivits på svenska tidigare och jag har svårt att tänka mig en svensk fantasyserie som har haft samma ambitiösa målsättning som den här. I detta fall uppstod världen något tidigare än själva bokserien och den har även mognat rejält sedan första gången jag hörde talas om det Trakoriska riket runt 1987. Huvudstaden Tricilve har blivit en levande fantasystad som Lankhmar, Ankh- Moorpork och liknande städer har lånat tydliga drag till.

I den tredje delen är även tempot, som kunde upplevdes som något långsamt i de tidigare böckerna, högre. Boken är i verklig bemärkelse en bladvändare. Lustifikationerna som i tidigare böcker kunde närma sig gränsen till studenhumor av sämre slag är något mer återhållsamma i den här delen.

Detta har istället ersatts av svart humor och en cynisk människosyn vars kryddning ger en extra dimension till boken. 

Referenserna till både filosofi och den klassiska litterturen finns med, där flertalet blir intressanta tolkningar som får en något annan innebörd än den gänse. Ett bra stilgrepp är de små korta inblickar om personer vars öde inte fyller hela berättelsen men trots allt ges utrymme. En stackars lurad trubadurs öde är både komiskt och gripande när han försent upptäcker varför trakorierna valt just honom för att framföra ett känt gammalt verk.

Trots att boken är tjock finns det ett problem: Läsaren måste vänta tills nästa bok för upplösningen av historien om den femte konfluxen.

Jag är imponerad av hur de episka delarna aldrig skymmer sikten för den historia som trots sin höga nivå sällan tappar tempo i berättandet. Boken är en av de mer läsvärda fantasyböcker som finns ute just nu.

Alexander Sanchez

Andra delen recenserad här 
http://tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteraturkritik/10704-litteratur-erik-granstroem-slaktare-smaAnnons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts