Litteratur: Karin Saler; Dom som är kvar - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

det handlar om sorgDet postmoderna barnet och döden

Karin Saler
Dom som är kvar
Illustrationer: Siri Ahmed Backström
Urax

Barnböcker om sorg och död hör kanske inte till vanligheterna, men är välkomna. Döden är ett känsligt ämne i vår kultur. Man pratar inte ofta om den annat än i film- och tevespelssammanhang (och då är det egentligen inte döden man pratar om).

Allt tycks handla om att förlänga liv till varje pris i dag. Det är numera läkarnas jobb. Inte att människor ska leva ett friskt och kreativt liv utan att de ska överleva. Till varje pris. Som om döden är något pestsmittat, något onaturligt.

Men döden är fullt naturlig. Precis som livet. Sedan kan man förstås välja att se på döden och efter-döden på olika sätt. Det kan vara en filosofisk fråga, det kan vara en religiös fråga eller bara en fråga i vardagen för vem som helst – lever man vidare i någon form, föds man på nytt eller vad händer egentligen?

I ”Dom som är kvar” ställs inte de filosofiska frågorna. När man dör så är man död, då finns man inte kvar. Men de levande finns kvar. Hur reagerar de i sorgen? För man reagerar ju olika, vi är individer. Vissa blir kanske arga när någon dör, andra tystnar och vill vara för sig själv och åter andra behöver prata ut och kramas.

”Dom som är kvar” är en finstämd bok, men ändå karg i sin saknad av filosofiska aspekter. Den konstaterar att allt tar slut i och med döden. Boken hade blivit mer intressant om den öppnat upp för frågeställningar, om den sett livet och döden som ett kretslopp. Men det är förstås en smaksak. Och en fråga för filosoferna.

Stefan Whilde

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen