Litteratur: Erling Svensson: Bildkonst från sex decennier - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Svalkande konst från ett liv vid slättsjön

Skönheten får plats att breda ut sig i 160 sidor av tuschlaveringarErling Svensson
Bildkonst från sex decennier
August ArtWorks

Erling Svenssons konst, där naturtroget målande varvas med stämningsmotiv, har något fritt och nyfiket över sig.

Akvarellmålade sländor, tuschtecknade lagårdar och laverade utsikter! Hus- och gårdsmålningar varvas med större landskapsmotiv, smådjur och vilda växter i "Bildkonst från sex decennier", en bok om Erling Svenssons bildproduktion. Här samlas ett hårt sovrat urval av tavlor med ambitionen "att spegla bredden i Erlings målande vad gäller såväl teknik som stil och motivval under olika skeden av hans långa målargärning."

Boken inleds med en kär text av hustrun Karin, som skriver om Erling som person, diversearbetare, skribent och illustratör. Karin berättar om hur Erling växte upp vid Hullsjön utanför Trollhättan och vad som präglat hans skapande. Hon berättar hur han ofta kunde hittas i en dikeskant, där han målade en tavla på någons gård. Ibland fick han måla i smyg så motivet kunde bli en present till någon uppvaktning.

Karin berättar också om stroken någon vecka efter 60-årsdagen och träningen tillbaka till målandet. Naturintresset, skolgången, motivvalen och Erlings utveckling som konstnär, det finns mycket nämnvärt och många vägar in för att få extra behållning av naturbilderna som sedan upptar resten av boken.

Det är en sval, lugn och jordnära värld som återges i Erlings bildproduktion. En blyertstecknad himmel. En knuttimrad stugknut. En strömstare på tunn is i Vargön på tröskeln mellan Göta Älv och Vänern. Bilderna har valts med stor omsorg för att åtminstone försöka göra rättvisa åt sex decennier av målningar och illustrationer. Resultatet är en samling fönster som kan användas för att se ut från stadens murar av gråa höghus och industriområden.

Erling behärskar både det naturtrogna målandet och landskapsmotiven där stämningen och atmosfären är viktigare än detaljerna. Han avbildar ofta men han väljer också ut och lyfter fram. En myra som drar i snabeln på en fjäril. En stuga vid Storeklev, Hunneberg, som förmedlar intryck snarare än avbild. Ett slättland som lyfter fram vingars frihet och vidöppna salar.

Skönheten får plats att breda ut sig i 160 sidor av tuschlaveringar, teckningar och akvarellmålningar. De burleska skämtteckningarna, som Erling också prövade på, sticker ut så de etsas fast. Men kanske de två - det sköna och det burleska - inte alls kontrasterar, utan enas i sin lätthet. Det finns ständigt något fritt och nyfiket i bilderna. Inte ett spår av cynism eller oro. Utan lugn och mjukhet. Luft.

Det finns vidöppna salar av vårvindar att hämta ur sex decennier av Erling Svenssons konst, en svalkande konst från ett liv vid slättsjön.

 

Oddnejm

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts