Litteratur: Anette Skåhlberg Holly hoppar högt – De bevingade hästarna - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Om naturens krafter

Holly sitter i rullstol men klarar sig fint i stallet och kan rida ut själv på sin själsfrände Hunter.Anette Skåhlberg
Holly hoppar högt – De bevingade hästarna
Illustrationer: Katarina Dahlquist
(Ingår i Gryningsserien – Lättläst)
Sagolikt

Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist driver Sagolikt Bokförlag tillsammans och det måste sägas, det är ingen hejd på kreativiteten. De kommer med serie efter serie,  ofta lättlästa böcker för barn och ungdomar, det är realism som möter det övernaturliga och oförklarliga, vardag och fantasi i en strid ström.

Skåhlberg driver dessutom bok- och filmföretag medan Dahlquist även arbetar som  designer och konstnär. Man blir både imponerad och inspirerad av dessa två målmedvetna eldsjälar.

Jag har läst några av deras böcker för Tidningen Kulturens räkning. Min son, som är åtta, brukar ha stort nöje av förlagets utgivning. Vi läser tillsammans, ibland läser han på egen hand.

Nu senast läste jag ”Holly hoppar högt”, första boken i en serie om De bevingade hästarna. Som så ofta annars riktar sig boken till barn i åldern 8-14 år. Holly älskar att rida. Hon har fått komma till stallet i flera år, först tillsammans med sin barnvakt Selena, sedan allt mer på egen hand. Det var Selena som ingöt mod i Holly och sa: ”Kom ihåg att du kan göra precis allt du vill. Det är i andras ögon som det är omöjligt, inte i dina ögon.” Selenas visdom stämmer förstås in på alla människor, men kanske i än högre grad på Holly. För Holly sitter i rullstol.

Hon rider på den svarta hästen Hunter. Om några veckor är det tävling, men Hunter har börjat tveka inför hindren. Då tar Holly honom ut i den vilda naturen och där händer något smått magiskt. Det känns som att Hunter nästan flyger över bäckar och nedstörtade stammar.

”Holly hoppar högt” handlar om naturens krafter. Den handlar också om fördomar mot och okunskap om ett handikapp, och om hopp och att göra det omöjliga möjligt. Jag tror att många som läser boken kommer att följa serien och vilja läsa de fem uppföljarna.

Stefan Whilde

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts