Litteratur: Jonas Bengt Svensson, Och sedan fogas ihop igen – Halvautomatiska skisser från nattåg - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Fogas och fogas, allt faller isär

begränsat men öppetJonas Bengt Svensson
Och sedan fogas ihop igen – Halvautomatiska skisser från nattåg
Magnus Grehn förlag

Det börjar på ett tåg, i Malmö kl 16.18 och slutar i Storlien kl 09.25. Där emellan fragmentariska betraktelser; livet, tågstationer, samhällen – en resa genom Sverige som inte på något sätt börjar eller slutar någonstans förutom rent fysiskt.

Det första som fastnar är en magnesiumvit irritation, Jonas Bengt Svensson skriver: Irritationen är total och magnesiumvit i eftermiddagens mjölke. Det är förvisso tydligt och poetiskt men det blir som att denna inledning skvallrar om en något storvulen och mindre exakt text. Men detta första intryck visar sig vara relativt obefogat. När tåget väl börjar röra på sig blir även betraktelserna betydligt mer livliga. Snart trycker bilderna och stämningen fram – det känns som att den osmakliga damen tuggar sitt äpple alldeles i närheten, mitt i blickfånget, de obehagliga dofterna sprider sig, människorna runt resenären är minst lika påfrestande för läsaren som för författaren, världen tränger sig på detaljerna kommer nära och kväver för en stund.

Av någon outgrundlig anledning är detaljerna helheten men helheten är ouppnåelig, ordens verkningsgrad svårt belastade med den hårt könsfixerade texten, inte konstant, men då och då fläks texten ut i någon slag hysterisk effektsökande felberäkning, vilket det naturligtvis inte är. Däremot vore det intressant om Jonas Bengt Svensson hade formulerat om det som kan uppfattas som effektsökeri och istället hitta de rätta orden som beskriver samma sak. För de passager som endast inrymmer betraktelserna förblir de starkaste, de mest minnesvärda – de har kraft genom själva tonen och ordvalet.

Om de korta texterna är halvautomatiska skisser som har tillkommit i ett halvautomatiskt (spontant?) läge, är de nästan uteslutande automatiska i den omedelbara uppfattningen eller tolkningen av situationen, de hämningslösa associationerna i valfri riktning. Däremot uppstår den känsla av ett tvång att komplettera texten - en efterarbetning där fantasin har lagts åt sidan och texten kompletteras med mer rationella drag, lägg till och dra bort, ord, meningar, syfte – för att skapa en mer och dramatiskt text, det subtila blir för explicit.

Det Jonas Bengt Svensson uppfattar, förnimmer, beskriver är både generellt och högst personligt. Betraktelserna som de kommer, linjärt utan riktning, uppfattas troligtvis rätt så olika från person till person – samtidigt som den frustration som tycks ligga och värka under ytan säkerligen och på många sätt är allmängiltig. Men det är kanske till slut en berättelse om en resa genom livet, med alla stopp och tankemässiga omvägar, eller rent utav en endaste tanke som låter sig utvecklas som under en tågresa. Men mest sannolikt är det en idé, ett slags uppdrag, som fullföljdes, att låta en tanke vandra fritt på olika platser under en resa genom Sverige. Texten är kort och kompakt, text som har reducerats under lång tid, där endast det centrala i varje mening är kvar utrymmet för personliga reflektioner är begränsat och öppet.

Till texten tillfogas, som ett diskret komplement, även illustrationer av Tommy Trantino. Svartvita, tunnsträckade vackra och rörelsefyllda teckningar som vagt och diskret samverkar med texten utan att ta över sidorna.

Benjamin Ozolins

 

 

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen