Stilla dagar i Mejlans - Tidningen Kulturen
Otto Andersson på 1950-talet.

Litteraturens porträtt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Som av en händelse blev den finlandssvenske författaren, psykiater, politikern, jazzpianisten m.m. Claes Andersson aktuell i flera sammanhang några vackra höstveckor. Först kom hans uppföljare till ”Ottos liv” från 2011 nu med titeln ”Stilla dagar i Mejlans (stadsdel i Helsingfors )” ut på förlaget M och sedan belönades han Svensk biblioteksförening som årligen ger ut Aniarapriset till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna. Motivering:

 

Om Otto Andersson


Otto frågade en gång en av Finlands rikaste bankdirektörer (i ungdomen revolutionär studentpolitiker) på en bjudning hur han njöt av sin förmögenhet. Svaret blev " Jag dricker varje dag ett glas champagne klockan fem". Otto hyser inga illusioner om "detta tjuvarnas paradis" som frodas i kapitalinkomsternas, optionernas, fallskärmarnas, skattesmitarnas förlovade skatteparadis. Han hoppas på att i dödsriket gäller andra marknadmekanismer. Han minns med saknad den gamla fina talkoandan i det finska samhället där medborgarskapssamhällets tradition var att man hjälpte varandra med små tjänster.
Claes-Johan Rudolf Andersson Foto Johannes Jansson CC BY 2.5 dk

Claes-Johan Rudolf Andersson Foto Johannes Jansson CC BY 2.5 dk

Annons:"Claes Andersson tilldelas årets Aniarapris, för sin drygt halvsekellånga gärning som lyriker och prosaist. Alltsedan debuten 1962 med Ventil har han rasat som en våryr björn i språkskogen, i samhället och i politiken, men också odlat en sorts läslampans förtrolighet, ett kakelugnsvarmt och inbjudande tilltal av omisskännligt märke" går det att läsa i juryns motivering.

I "Stilla dagar i Mejlans" är man i gott sällskap när Claes Andersson alter ego Otto nu som snart 80-åring funderar över ålderdom, sjukdom och död. Han påstår sig umgås så förtroligt med döden att han betraktar den som sitt särintresse och ibland får han resfeber. Under tiden underhåller han passionen för jazz och skrivandet, funderar kring den strida ström av grymheter från världens slagfält som vi matas med varje dag. Han gör en återblick på hemlandet Finland 1918 och det grymma inbördeskriget och vars sår fortfarande inte är läkta.

Han upplyser att i fånglägret i Ekenäs för röda fångar en tredjedel av alla fångar dog av svält eller sjukdomar eller helt enkelt arkebuserades. Lägret har jämförts med tyskarnas grymmaste koncentrationsläger.
Utifrån sin läkar- och politiker bakgrund gör han en intressant anamnes av Putin och hittar nya vinklingar på dennes agerande.

I drömmarnas värld umgås han ofta med föräldrarna. Den mycket närvarande mamman och den ofta frånvarande (krigen) pappan. Erotiken är också förpassad till drömmarnas värld och till gratisunderhållning när det unga grannparet älskar på fredagskvällarna.

Som gammal vänsterpolitiker har han inget till övers för den kapitalism och girighet han ser överallt i samhället. Som icke troende sympatiserar han dock med påvens metafor vid sitt första stora tal i Peterskyrkan "Liksvepningen har inga fickor".

Otto frågade en gång en av Finlands rikaste bankdirektörer (i ungdomen revolutionär studentpolitiker) på en bjudning hur han njöt av sin förmögenhet. Svaret blev " Jag dricker varje dag ett glas champagne klockan fem". Otto hyser inga illusioner om "detta tjuvarnas paradis" som frodas i kapitalinkomsternas, optionernas, fallskärmarnas, skattesmitarnas förlovade skatteparadis. Han hoppas på att i dödsriket gäller andra marknadmekanismer. Han minns med saknad den gamla fina talkoandan i det finska samhället där medborgarskapssamhällets tradition var att man hjälpte varandra med små tjänster.

En gång i tiden gick Otto i terapi. Resultatet av sju års samtalande blev att han kunde eliminera "martyren inom sig". "Alltid något tänkte Otto – inget dåligt resultat av sju års möda".
Beträffande åldringarnas situation konstaterar Otto utan sentimentalitet följande.

"Efter våra krig fanns det inte så många gamlingar - merparten hade förstånd att dö i snabb hjärtinfarkt eller hjärnblödning, följder av fet kost, tunga och enformiga jobb, för lite motion och för mycket sprit och tobak. Sedan kom allt tjat i decennier om folkhälsa, om hälsosammare mat- och dryckesvanor, motion och rökförbud och livslängden ökade med en femtedel på femti år. Men se bara - om åldringarna hade väntat sig beröm och applåder för att de följt hälsomyndigheterna råd och rekommendationer och därför blivit gamla och väldigt många, blev de besvikna. Nu fick de höra att de var för dyra att ta hand om och att det var olönsamt att sköta deras blodtryck, höftförslitningar, sockersjuka och depressioner. Där sitter de i otrivsamma väntrum med kölappar i händerna och timmarna går och ibland dör de i sin väntan..."

Otto genomgår också en "nära döden" upplevelse. Under en operation tror han sig dö under narkosen. Inget oävet tillstånd tycker han. Men lika skönt är det att vakna upp och se barnbarnen hoppa omkring ens säng.

Rolf Karlman

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen