Mord och black metal på Göteborgs konstbiennal - Tidningen Kulturen
Skivomslag av Kristian Wåhlin till Maddie Leach konstverk “The Grief Prophesy”

Essäer om konst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
På Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) har konstnären Maddie Leach tagit sig an en av den svenska black metal scenens storheter under 1990-talet, nämligen bandet Dissection. I verket som lånat sin titel från bandets första demoskiva “The Grief Prophesy” försöker Leach omtolka bandets satanistiska musik och sångaren Jon Nödtveits destruktiva liv.

Nödtveit dömdes 1997 för medhjälp till mord på en homosexuell, algerisk man vid namn Josef Ben Meddour i Keillers Park i Göteborg. När Nödtveit kom ut från fängelset 2004 återbildades bandet, men redan efter två år valde Nödtveit att avsluta sitt eget liv.

Nödtveit dömdes 1997 för medhjälp till mord på en homosexuell, algerisk man vid namn Josef Ben Meddour i Keillers Park i Göteborg. När Nödtveit kom ut från fängelset 2004 återbildades bandet, men redan efter två år valde Nödtveit att avsluta sitt eget liv.

Vi vattentornet vid Keillers Park, där Meddour mördades, hittade Leach ett uppochnedvänt pentagram, en symbol för ondskan. Leach ville som ett inofficiellt minnesmärke över Meddour rista in ett rättvänt pentagram som i stället symboliserar tur, harmoni och skydd. Den delen av projektet kunde aldrig realiseras men på flera andra sätt har Leach försökt använda bandets destruktiva och mörka image till något mer positivt. Hon har gjort en nyinspelning av Dissections låt “Into Infinity Obscurity”. Det nya verket är en långsam instrumentell tolkning framförd på vevlira och oud. Vevlira är ett gammalt svenskt instrument och oud ett stränginstrument från Nordafrika. Leach anlitade även Kristian Wåhlin som skapat några av Dissections skivomslag och bad honom göra ett nytt omslag med Keillers Park i förgrunden och Göteborgs stora moské i bakgrunden. Både omslaget och den instrumentala versionen av låten skapar ett möte mellan den svenska kulturen och det främmande, och blir till en bild för det mångkulturella samhället och ett försök att skapa tolerans och förståelse.

Det är inte första gången som ett destruktivt black metal band har hamnat i samtidskonstens strålkastare. Det norska bandet Mayhem som under 1990-talet kom att förknippas med både kyrkbränningar och mord på egna bandmedlemmar har figurerat i Bjarne Melgaards verk ”Son of Odin”. Melgaards skapade en installation med bilder av brinnande kyrkor, fotografier och bronsskulpturer av döda eller mördade medlemmar. Det var under 1993 då Mayhems basist Varg Vikernes knivmördade bandets gitarrist Euronymous som det blev en hel del rubriker i media om den destruktiva black metal scenen i Norge. Mayhem hade redan innan mordet varit i fokus eftersom sångaren Deads, precis som Dissections frontfigur, hade begått självmord.

Kristian Wåhlin som gjort omslaget till Leach verk har tidigare figurerat i konstutställningar. Han var med i utställning “Från Marcus Larson till Goth” som visades på Göteborgs konstmuseum och Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Det finns en släktskap mellan genrens skivomslag och skräckromantik och goth när det gäller en förkärlek för vilda landskap, kyrkogårdar, ruiner och andra dramatiska och spöklika miljöer. Mattias Frisk är en annan svensk illustratör och konstnär, kanske mest känd för att ha gjort omslagen till svenska metalbandet och grammisvinnarna Ghosts skivor, som också har förekommit  i olika konstsammanhang. För det är inte bara black metal banden utan även skivomslagsillustratörer som letat sig in på samtidskonstscenen.

Intresset för subkulturen black metal, med sin brutala musik, sin estetik och kultur har sedan mitten av 1990-talet inspirerat konstnärer och de har även gjorts en del utställningar, både i Sveriges och utomlands, som ”Om ljuset tar oss” på Gävle konstcentrum 2011 och “Altars of madness” på Casino Luxembourg 2013, som handlat om hur samtida konstnärer inspireras av  black metal. Maddie Leach verk “The Grief Prophesy”  är ännu ett verk som man kan lägga till en växande lista med black metal inspirerad samtidskonst.

Mathias Jansson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen