Scambaiting- den bluffande konstnären - Tidningen Kulturen
Andreas Zingerle “Monitoring Harry Brooks” (2016), Courtesy the artist’s homepage.

Essäer om konst
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Komikern James Veitch får, precis som vi andra, en väldig massa skräppost i sin inkorg, men istället för att kasta dem i papperskorgen så svarar han på dem. På Youtubekanalen Scamalot driver Veitch hejdlöst med de stackars bedragarna (engelska scammers) som försöker lura honom. Fenomenet kallas ”scambaiting” och har förmodligen funnits lika länge som skräpposten.

 


Det finns flera referenspunkter mellan en världspopstjärna som Rihanna och en scam-mailare som Fergal. Båda bygger upp exotiska drömmar som naturligtvis är ouppnåeliga för oss vanliga människor.
Ditte Ejlerskov ”Poses on warm asphalt” Polyptych;  2011. Courtesy the artist’s homepage.

Ditte Ejlerskov ”Poses on warm asphalt” Polyptych; 2011. Courtesy the artist’s homepage.

Annons:I kort innebär det att man börjar svara på olika suspekta erbjudanden från Nigerianska kungaättlingar, dödssjuka miljonärer eller välvilliga banktjänstemän, och man gör allt i sin makt för att dra ut på konversationen så att man håller bedragaren upptagen så hen inte hinner lura andra personer. Det är helt enkelt en klassisk dubbelbluff där bluffaren blir bluffad. Veitch har gjort det till en konst att med sitt naiva sätt förvirra och missförstå bluffarens intentioner och på så sätt slösa bort hans tid.

Om konstnären Ditte Ejlerskov hade lika roligt när hon 2013 började svara på mailen från en bedragare från Barbados vet jag inte. Men hon fick i alla fall Fergal, som bedragaren kallade sig, att resa kors och tvärs över Barbados för att dokumentera popstjärnan Rihannas hemland. Ejlerskov har i flera olika konstprojekt intresserat sig för Rihannas liv, och i sitt senaste verk My Bajan Letters låter hon fiktion och verklighet vävas samman i ett konstprojekt. Hon reser så småningom själv till Barbados för att hitta spår efter Rihanna och Fergal. Resultatet bli målningar, en film och två böcker, den ena en halvfiktiv reseroman och den andra en bok som innehåller korrespondensen mellan Fergal och Ditte.

Det finns flera referenspunkter mellan en världspopstjärna som Rihanna och en scam-mailare som Fergal. Båda bygger upp exotiska drömmar som naturligtvis är ouppnåeliga för oss vanliga människor. Du får ett mail från en okänd miljonär som valt ut just dig och tänker skänka dig en stor summa pengar bara du är lite hjälpsam. Du behöver bara investera en liten summa för att de juridiska och administrativa dokumenten ska kunna upprättas. När du väl betalat in beloppet är det tack och hejdå, och drömmen går upp i rök. Även Rihanna säljer en dröm, dock skulle jag inte kalla det bedrägeri, men tanken är ändå att vi ska betala för att känna oss utvalda och ta del av något unikt. Självsuggestionen gör oss till lätta byten för både idoldyrkan och bedragare, man vill gärna tro att man är utvald i en anonym och hård verklighet.

My Bajan Letters är inte första gången som Ejlerskov sysslat med scambaiting. Redan 2011 tar hon upp korrespondensen med den afrikanska advokaten Amadi Omorose Azagba, som företrädde den tragiskt avlidne, men enormt rika, avlägsna släktingen Gabriel Ejlerskov, vars förmögenhet nu skulle tillfalla Ditte. I verket My African Letters skapar Ditte, precis som i My Bajan Letters, målningar kring den fiktiva historien som advokaten berättar för henne, och hela korrespondensen har också publicerats i en bok. Ur ett konstnärligt perspektiv är det intressant hur bedragaren blir medskapare till verket och hur dialogen växer fram genom ett samarbete. Det blir en gemensam berättelse där det pågår en kamp mellan två skapare om vem som ska lyckas nå fram till sitt eget önskade slut på berättelsen. Bedragaren vill förstås håva in pengarna, medan den som sysslar med scambaiting vill hålla bedragaren på halster så länge som möjligt för att sedan i sista stunden fördärva hela upplägget.

Även den österrikiske konstnären Andreas Zingerle har i flera konstverk använt sig av scambaiting för att skapa konst. I verket Monitoring Harry Brooks (2016) har han visualiserat 274 mail från en bedragare som utser sig för att vara den amerikanska diplomaten Harry Brooks som ska transportera en väska full med pengar från det afrikanska landet Benin till USA. Om du hjälper honom får du naturligtvis en andel av pengarna. Zingerle analyserade och kategoriserade mailen i brevväxlingen och gjorde för varje dag en fläta, och om det kom mail under dagen placerades färgade stenar ut på flätan beroende på vilken kategori mailet hamnade i. En röd sten om det var ett aggressivt mail, gul om det innehöll löften om pengar, svarta stenar med gula prickar om det innehöll information som skulle förstärka historiens trovärdighet och gröna eller bruna stenar om det var frågan om ett auto-reply och bedragaren höll på med något annat.

I verket Password: * * * * * * (2015) avslöjar Zingerle populära lösenord som nätets bedragare använder sig av till sina e-postkonton. Verket består av sex tavlor med tecknet * som i sin tur är uppbyggt av de mest frekventa kombinationer av lösenord som används av bedragare som: 'good', 'love', 'money', 'mother', 'jesus', 'bless'. Lösenorden har Zingerle hämtat från olika anti-scamforum på nätet, som till exempel 419eater.com. 419eater.com har i sin tur fått tag i lösenorden genom det som kallas "social engineering", vilket på sätt och vis påminner om hur en bedragare arbetar. Man kontaktar helt enkelt bedragaren och utser sig för att vara från till exempel e-post supporten, och ber sedan användaren att avslöja sitt lösenord för att kunna fixa ett allvarligt problem med deras mail-konto. På liknande sätt försöker bedragaren komma åt ditt kontonummer och pengar genom att utge sig för att vara någon annan än de är och bygga upp en förtrolig karaktär.

Det pågår en ständig kamp på nätet mellan scammers och deras motståndare. Ibland resulterar det i nytt material till en komiker som James Veitch och hans Youtube-kanal Scamalot, eller så blir det material till konstnärer som Ditte Ejlerskov och Andreas Zingerle. Men dem som man glömmer bort i historien är förstås alla de som låter sig luras och blir av med sina pengar. För om människor inte gick på dessa bluffar och det inte genererades pengar till bedragarna så skulle scamming ha försvunnit från nätet för länge sedan.

Mathias Jansson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts