Film/DVD: Spider-Man: Homecoming  - Tidningen Kulturen
Tom Holland som Spider-Man ... eller snarare Spider-Kid.

Filmkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Många (inklusive undertecknad) tyckte att Tom Holland som Spider-Man var det bästa med den ganska överlastade Marvel filmen Captain America: Civil War. Visst, Civil War var den film som gick bäst under hela året och som också fick bäst kritik (finns med på många topp 10 listor över årets bästa filmer ...) Men ändå. Det var för många superhjältar och för mycket röra i en alltför lång film. Man kunde inte få upp något mer intresse för Iron Man och Captain America och deras gamla konflikter.


Tony Stark genererar nya hot och fiender - hela tiden!
Jacob Batalon (Ned) och Tom Holland (Peter Parker). i Spider-Man Homecoming.

Jacob Batalon (Ned) och Tom Holland (Peter Parker). i Spider-Man Homecoming.

Tom Holland som Spider-Man ... eller snarare Spider-Kid.

Tom Holland som Spider-Man ... eller snarare Spider-Kid.

Spider-Man: Homecoming 

Regissör:
Jon Watts

Skådespelare:
Tom Holland, Michael Keaton, Jacob Batalon, Jon Favreau, Chris Evans, Zendaya, Donald Glover, m fl

Land, år:
USA, 2017

Universal Sony Home Entertainment

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

The Kid Stays in the Picture

Men den nye Spider-Man ... Honom blev man intresserad av!

Fast han bara är en Spider-Kid så gjorde han mer intryck under sitt korta inhopp än  vad alla de andra vuxna superhjältarna (och skådespelarna) gjorde under hela filmen. Filmmakarnas beslut var lätt: The Kid Stays in the Picture. Eller snarare: The Kid Stays in the Franchise. Och får en alldeles egen film.

Inhopp som gav mersmak

Fast det är en sak att komma in och göra ett snabbt inhopp - bokstavligen - en helt annan sak att bära upp en hel film. Birollen som stjäl showen är en helt annan grej än huvudpersonen som ska bära hela showen på sina späda axlar.

Men Tom Holland visar att han verkligen kan bära en hel film själv - tillsammans med en hel hög andra unga skådespelare, som inte har några superkrafter alls i filmen! Spider-Man och Peter Parker är för en gångs skull lika bra i en film - Tom Holland är perfekt som båda! Och hans entusiasm inför allting är smittande ... det har funnits så många mörka, grubblande, sorgtyngda superhjältar att det är en stor omväxling att se någon som är pigg och glad och som tycker att det är COOLT med superhjälteförmågor ... With great power comes great FUN!

Dubbelliv med dubbeltrubbel

Peter Parker går i skolan och är en nörd. Spider-Man är en superhjälte som har chans att bli nästa medlem i The Avengers.

Det är stor skillnad mellan de olika liven.

Det är också stor skillnad på Spider-Man och Marvels andra superhjältar som Iron Man (superrik playboy), Thor (en gud), Hulken (grön och biffig) osv.

Ja, alla superhjältar är stora, biffiga, allsmäktiga ... de ser ut att kunna platsa i vilket rugbylandslag som helst.  (Batman och Superman från DC-gänget skulle också platsa i rugbylaget ...)

Det är det som är grejen med Spider-Man. Han är en helt o-biffig hjälte. Han ser snarare ut som en balettdansör ... Vilket är vad Tom Holland är i verkliga livet, han debuterade som Billy Elliot på scen i London. Många inser inte vilken fysisk ansträngning det är med dans, att ha två föreställningar om dagen och att ständigt vara i topptrim ...

Looken är en helt annan än de vanliga muskelbergen. Men Tom Holland gör sina egna stunts och kan göra en backflip stående ... Gissar att ingen annan i Marvel eller DC klarar av det. Eller att ha två dansuppvisningar om dagen ... Holland har en annan tuffhet än att ta 200 kilo i bänkpress.

Och vad gör Spider-Man när han inte gör superhjältegrejen? Han går ut och äter middag med sin moster May eller så bygger han med lego tillsammans med sin bästis.

Om du var bästis med en superhjälte ...

Bästisen Ned, spelad av Jacob Batalon, är mycket rolig och en "väg in" i filmen för alla fans - om du fick vara vän med Spider-Man och fråga vad som helst, vad skulle du fråga? Ned frågar verkligen vad som helst ... och hans ambition är att bli "the guy in the chair" - han som hjälper hjälten genom att titta på en massa datorskärmar!

Ingen bra superhjältefilm utan en bra skurk ... Michael Keaton är jättebra som Birdman, f'låt Vulture.

Det är inte gott om "blue collar villains" på bio, eller "blue collar heroes" heller för den delen, och i den här filmen får man både och!

Man sympatiserar också med Keatons karaktär - han gillar inte Tony Stark / Iron Man (vem gör det?) och han anser att rika människor alltid kör över fattiga - och han gör vad som helst för att behålla hus och hem och skydda sin familj. Vem i USA har inte tänkt det, när så många förlorade sina hus till svinaktigt rika banker?

Tony Stark genererar nya hot och fiender - hela tiden!

När det gäller Tony Stark ... han hade inte behövt vara med i filmen, det är roligare om Spider-Man får klara sig själv. Men ... om inte Tony Stark hade funnits hade det inte funnits någon Vulture-skurk och ingen för Spider-Man att tampas mot ...

På det hela taget: om inte Tony Stark hade funnits, hade det inte blivit många skurkar alls i Marvels universum!

"Vi som inte gillar Tony Stark" skulle kunna bilda ett helt lag! Vulture, Tvillingarna Maximoff, A.I. roboten som Tony byggde, Ant-Man, den där killen som Daniel Brühl spelade i Civil War ...

(Visst, både Wanda Maximoff och Ant-Man är med i The Avengers - men inte på Starks sida).

Starks blotta existens tycks verka närande för nya antagonister som uppstår hela tiden.

Spider-Man däremot --- alla gillar Spider-Man! Till och med en del av skurkarna ... Inte ens Vulture kan hata Spider-Man, och en av filmens roligaste scener är när Spider-Man och en skurk pratar om var man får tag på de bästa smörgåsarna!

Harry-Potter-moment

Tom Holland är jättebra, bästisen är jättebra, alla ungarna i skolan är jättebra, det här känns som en riktig skola (till skillnad från i alla tidigare Spider-Man filmer) och det ska blir fler rena Spider-Man filmer ... En film för varje år, precis som med Harry Potter och Hogwarts.

Extra plus: för en gångs skull får hjälten ihop det med en tjej som är både äldre och längre än han själv! 

Ovanligt, men ett litet steg på rätt väg för Hollywood ... Alla tjejer behöver inte vara tre decimeter kortare och minst tio år yngre än hjälten ...

Spider-Man kommer tillbaka - och han behöver inte resten av The Avengers för att vara bra.

Spider-Man är en briljant film - as long as the Kid stays in the picture.

Mera Spider-Man!

DVD och BD utgåvan har massor med bra extramaterial - bland annat Tom Hollands audition för Spider-Man rollen --- där det ingick att spela mot både Chris Evans och Robert Downey Jr. --- no pressure at all! --- och hur en ny regissör välkomnas in i Marvels universum, med den första high school filmen i serien.

En uppföljare till Spider-Man: Homecoming är planerad till den 5 juli, 2019. Tills dess ... njut av den här filmen och se om den!

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen