Act Art for Tourism skapar kreativ turism - Tidningen Kulturen

Inrikes nyheter
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Art Act tourism Turismens högsäsong står för dörren och guidningar av turistattraktioner bokas för fulla muggar världen över. Personerna bakom projektet Act Art for Tourism vill satsa på nya sätt att möta turisterna, och samtidigt arbeta för turism som håller året om.

Öster om skånska Hörby har projektet Act Art for Tourism nyligen startats upp. Tanken är att skapa ett nätverk för bland annat konstnärer som ska kunna göra guidningar på temat Act Art.

Personerna som ligger bakom Act Art for Tourism har olika bakgrund men delar samma vision. Projektledare Eva Grip har en bakgrund som både skribent och lärare. Tillsammans med konstnären och Act Art-pedagogen Lisa Tegmar och kulturproducent Eva Omagbemi startade hon upp Act Art for Tourism, som ett följdprojekt av Hotspot Kölleröd som pågick fram till sommaren 2013.

– Hotspot Kölleröd handlade om att identifiera styrkorna i bygden, berättar Eva Grip.

Hotspot Kölleröd finansierades med hjälp av bidrag från EU. Idag vill man med hjälp av projektet Act Art bygga vidare på Hotspot Kölleröd genom att satsa ytterligare på hållbar turism som bevarar naturen och kulturvärden i landsbygdsområden. Visionen är att det ska finnas utbildade Act Art-guider i hela världen, som kan arbeta för med projektet på sin ort.

Act Art-guidningarna kommer att se olika ut, beroende på guide och resmål.

Art Act Tourism  Alide– Guiden bestämmer vilken typ av aktivitet som ska göras med gruppen. Ett turistmål ska utforskas eller ett turistmål ska skapas, menar Grip.

Grundtanken är dock densamma för alla guidningar; flera sinnen ska aktiveras och stämningen ska vara lekfull. Man ska som deltagare på en guidning få hjälp med att öppna upp sin kreativitet och bli nyfiken på området man befinner sig i.

Alla guider kommer at utbildas på lärcentret Yangtorp i skånska Hörby.

– Yangtorp är en magnifik byggnad som ligger långt in i bokskogen, säger Grip.

Hon menar att utbildningarna skulle locka människor till Hörby även under turismens lågsäsonger, vilket skulle innebära jobb för olika företagare under fler säsonger än sommaren.

Under våren har man haft sin första pilotworkshop, och deltagarnas respons var positiv. Deltog gjorde sammanlagt tolv konstnärer och turistutvecklare från Estland, Tyskland, Sverige och Danmark. I nuläget planerar Eva Grip tillsammans med de andra drivande i projektet att besöka pilotworkshopens deltagare i sina hemregioner.

- Vi vill träffa nyckelpersoner ur olika konstnärliga och turistiska nätverk, och makthavare i kommuner och regioner. Tillsammans med dem ska vi ge en Act Art-upplevelse på platsen de håller till.

Linnéa Johansson

Fotnot

 I dagsläget är projekt Act Art for Tourism på uppstart, vilket innebär att man inte kan boka en Act Art guidning ännu. För mer information om både Act Art for Tourism och Hotspot Kölleröd, besök hemsidan www.hotspotkollerod.se.

 

 

 

 

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts