Litteratur: Elisabeth Åsbrink, Smärtpunkten - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Smärtpunkten ger underlag för debatt

altElisabeth Åsbrink
Smärtpunkten
Natur & Kultur

Smärtpunkten är en ingående redogörelse av Lars Noréns uppsättning av fängelsepjäsen Sju tre, de brutala polismorden i Malexander och av alla händelser i samband med dessa. Elisabeth Åsbrink, som är journalist och producent på Sveriges Radio, har utforskat denna historia sedan 1999 och boken bygger på en lång rad intervjuer, anteckningar och dokument.

Det var 1998 som teaterprojektet drogs igång med tre tungt kriminella fångar, varav två med nazistiska sympatier. Medan pjäsen Sju tre ännu spelades genomfördes flera rån där två av de medverkande fångarna var inblandade och händelseförloppet utmynnade i mordet av två polismän i mars 1999.

Efteråt gick debatten het kring vem eller vilka som var ansvariga för det inträffade. Hur kunde kriminalvården låta det hända? Vilken roll hade Lars Norén och hans kolleger?

Smärtpunkten vill ta upp mycket och inte missa något i sammanhanget. Det gör att boken känns något spretig och kanske hade den vunnit på en redigeringsvända till. Dock sätter den tummen på flera intressanta frågor kring hur kriminalvården fungerar och om vilket ansvar konsten har för samhällsutvecklingen. Är det försvarbart att i ett konstverk gestalta det onda utan att ifrågasätta det?

Den debatt som uppstått i samband med Sverigedemokraternas inträde i riksdagen aktualiserar frågan om hur extrema, främlingsfientliga åsikter ska bemötas på bästa sätt. Kan man tiga ihjäl dem eller bör de vädras i det offentliga?  Räcker det att redovisa åsikterna eller måste varje ställningstagande ifrågasättas? Vad är viktigast att fokusera på; vilka personer det är som lockas av en främlingsfientlig människosyn eller vilka samhällsförutsättningar som skapar en grogrund för sådana ideologier?  

Smärtpunkten är en fascinerande och skrämmande historia. Boken ger inga enkla svar på frågorna, men däremot ett bra underlag för vidare diskussioner.

Eva Gustin

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts