Litteratur: Erik Granström Vredesverk - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Stormbyar 

Drakar är bra att haErik Granström
Vredesverk
Coltso

I Erik Granströms bokserie om den femte konfluxen har handligen kommit till ett avgörande när ett antal lösa trådar knyts ihop.

Magikern Shagul, vars framtida förhoppning är att styra den femte konfluxen, arbetar vidare trots en del motgångar. Den oturförföljda Brior Brådfots vidare öden är som sig bör något problematiska.

Den fantasyvärld som författaren har skapat där det något korrupta handelsriket Trakorien spelar en viktig roll, har dragits allt djupare in i en stormig tillvaro. Rikets fiender är otaliga och splittringen är total hos trakorierna. Men en del av orosmomenten finner lösningar och ett nytt enat rike tycks gå att skönja.

Komplexiten i världsbygget slår det mesta som har skrivits på svenska tidigare och jag har svårt att tänka mig en svensk fantasyserie som har haft samma ambitiösa målsättning som den här. I detta fall uppstod världen något tidigare än själva bokserien och den har även mognat rejält sedan första gången jag hörde talas om det Trakoriska riket runt 1987. Huvudstaden Tricilve har blivit en levande fantasystad som Lankhmar, Ankh- Moorpork och liknande städer har lånat tydliga drag till.

I den tredje delen är även tempot, som kunde upplevdes som något långsamt i de tidigare böckerna, högre. Boken är i verklig bemärkelse en bladvändare. Lustifikationerna som i tidigare böcker kunde närma sig gränsen till studenhumor av sämre slag är något mer återhållsamma i den här delen.

Detta har istället ersatts av svart humor och en cynisk människosyn vars kryddning ger en extra dimension till boken. 

Referenserna till både filosofi och den klassiska litterturen finns med, där flertalet blir intressanta tolkningar som får en något annan innebörd än den gänse. Ett bra stilgrepp är de små korta inblickar om personer vars öde inte fyller hela berättelsen men trots allt ges utrymme. En stackars lurad trubadurs öde är både komiskt och gripande när han försent upptäcker varför trakorierna valt just honom för att framföra ett känt gammalt verk.

Trots att boken är tjock finns det ett problem: Läsaren måste vänta tills nästa bok för upplösningen av historien om den femte konfluxen.

Jag är imponerad av hur de episka delarna aldrig skymmer sikten för den historia som trots sin höga nivå sällan tappar tempo i berättandet. Boken är en av de mer läsvärda fantasyböcker som finns ute just nu.

Alexander Sanchez

Andra delen recenserad här 
http://tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteraturkritik/10704-litteratur-erik-granstroem-slaktare-smaRekommenderad läsning på Tidningen Kulturen