Litteratur: Margareta Zetterström; Att skriva i motvind - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vad händer i Europa?

Ord skrivna i motvindMargareta Zetterström
Att skriva i motvind
Tintomara

Det är intressant, det här med den svenska nyhetsförmedlingen. Vad är det vi faktiskt ser på Rapports 19:30-sändning eller vad vi får läsa i Aftonbladet? Svenska nyheter, naturligtvis. Men även ganska mycket världsbevakning. Kring vad som händer i USA, Irak, Pakistan med flera. Men vad händer i Norge? Finland? Hur ser de tyska medborgarna på att den tyska staten får lösa ut länder i södra Europa? Vad tänker italienarna om alla dessa flyktingar som kommer till Italien från Nordafrika?

Vad händer faktiskt i Europa?

Jag och skribenten Robert Halvarsson har kommit att diskutera denna fråga vid ett flertal tillfällen. Vi fann att det är svårt att vara europé när man inte hör något från Europa. Det ekar skrämmande tyst i svenska medier om händelser på vår kontinent. Kan man, som jag, dessvärre inte tyska, franska eller italienska så är man som svenska ganska rökt i att få ta del av nyheter från resten av icke-engelskspråkiga Europa.

Tack gode gud för journalisten och skribenten Margareta Zetterström och hennes bok Skriva i motvind! Denna frilansskribent kan både tyska, franska och italienska och i boken får vi ta del av kultur och politik från dessa tre stora språkområden.

Zetterströms stora tjänst

Boken är en samling av flera av hennes texter som frilansskribent som hon nu har samlat ihop och givit ut på det egna förlaget Tintomara. Flera av artiklarna är boken försedda med P. S som förklara vad som har hänt sedan kröniker och artiklar skrevs eller för att förse texterna med ytterligare förklaringar.

Zetterström skall ha en eloge för att, i skribentens ögon, tydlig visa vilken politisk åskådning hon har. Vissa läsare kan dock tänkas reagera över Zetterströms politiska åsikter, då dessa är till vänster i den politiska skalan.

Margareta Zetterström gör oss en enorm tjänst genom denna bok, hon ger oss en ett fönster in i vad som faktiskt händer i Europa. Både kulturellt och politiskt. Det boken erbjuder är fördjupande kunskap och en kort, snabb summering av läget i länderna som vi delar kontinent med. Det kan naturligtvis inte bli mer än snabba nedslag i olika områden, nyhetsflödet är där till allt för stort för något annat.

Det rappa språket och vassa pennan

Som skribent har Zetterström ett mycket rappt och enkelt språk, utan för den skull vara förenklande. Läsaren kommer också finna att hon har en vass penna och inte drar sig för att leverera kritik där hon finner det lämpligt.

Det är intressant att hon, som skribent, är oväntat mediekritik i sina skrifter, något som undertecknad finner vara en frisk fläkt! Angela Merkel avslöjad som kvinna(sid 70-71) är ett utmärkt exempel på hennes skarpa och oväntat humoristiska kritik av medias reaktion på Tysklands förbundskansler Angela Merkel i festklänning.

Johan Holst

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts