Litteratur: Pia-Kristina Garde; Karin Boye. Okända brev och berättelser - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Karin BoyeIntressant författare = intressant person? Om Karin Boye

Pia-Kristina Garde
Karin Boye. Okända brev och berättelser
ellerströms

Innan jag börjar läsa Pia-Kristina Gardes bok Karin Boye. Okända brev och berättelser känner jag mig kluven. Visst, jag är mycket förtjust i Boyes böcker och dikter. Men hur intresserad är jag egentligen av en författares privatliv – av Boyes brev och relationer? Det finns ju nämligen ingenting som säger, att man bara därför att man skapar fängslande konst skulle vara en fängslande person.

Konstnärers liv kantas trots allt av samma slags medgångar och samma slags motgångar som alla andras. Ändå verkar det inte sällan finnas en sorts romantiserande bild där författare och andra konstnärer skulle vara särskilt intressanta. Ibland framställs de till och med som undantagsmänniskor i stil med Harry Haller i Hermann Hesses Stäppvargen. Så är emellertid inte fallet med denna bok, som snarare slår hål på den här typen av myter.

I breven framstår nämligen Karin Boye som mycket normal och mänsklig. Den skarpsinniga författaren, ja självfallet, men också den vanliga människan som ibland skriver slarvigt och är skämtsam. Läsaren möter ett tjugotal brevadressater som tillsammans lyckas locka fram en fin bild av Boye. Mikrohistorierna liksom etsar fast olika karaktärsdrag i det ansikte som steg för steg växer fram. På något sätt lyckas Garde undvika skvallret och kändisfetischismen, urvalet och de introducerande texterna närmar sig Boye med stor respekt.
Trots att vissa av breven är mera privata än personliga bibehålls integritet i texten.

 

Claes-Magnus Bernson

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts