Litteratur: Cilla & Rolf Börjlind, Springfloden - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Spännande deckare med ovanlig deckarduo

 Cilla & Rolf Börjlind Foto Thron Ullberg

Cilla & Rolf Börjlind
Springfloden
Norstedts

 

 

1987 begås ett mord på en ung gravid kvinna. Tillvägagångssättet är ovanligt; hon mördas på en strand på Nordkoster med hjälp av tidvattnet. Mördarna är tre personer och en liten pojke blir vittne till mordet.

2011 får Olivia Rönning, elev på polishögskolan i uppgift att skriva ett elevarbete om ett så kallat cold case, det vill säga gamla, olösta mordfall. Olivia väljer strandmordet från Nordkoster, mycket för att hennes pappa, även han polis, arbetade med det. Ledaren för mordutredningen heter Tom Stilton, men han har gått i pension ”av privata skäl” och är omöjlig att få tag i. Samtidigt misshandlas uteliggare i Stockholm.

En högt uppsatt företagsledare får ett obehagligt samtal från förr. Olivia börjar nysta det gamla fallet, vilket visar sig ha vissa spår till henne själv. Så småningom får hon också tag i Tom Stilton som har en helt ny tillvaro.

Cilla & Rolf Börjlind har tillsammans skrivit manus till 26 Beckfilmer. Det märks på deras sätt att skriva, boken är rappt och spännande skriven med snabba scenbyten. Intrigen är ganska otrolig, men historien är medryckande. Dessutom får man en intressant om än dyster bild av det svenska samhället, med hemlösa som misshandlas och känslolösa affärsmän med mörka hemligheter.

Ett plus i kanten är också porträttet av Tom Stilton, en minst sagt okonventionell deckarhjälte. Den som gillar actiondeckare och Beck filmer lär inte bli besviken.

 

Eleni Schmidt

 

 

 

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts