Litteratur: Mats Sederholm; Det enda rätta - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Utan källorDet som saknas är en språklig stringens

Mats Sederholm
Det enda rätta
Open eyes media

 

En av de viktigaste sakerna man kan lära sig här i livet är, tycker jag, att tänka kritiskt. En gång såg jag en dokumentär som hävdade att Courtney Love hade mördat maken Kurt Cobain. Som stort fan till dem bägge så var jag naturligtvis redan från början övertygad om motsatsen och kände samma sak när dokumentären var slut.

Men en krypande känsla längs ryggraden fick mig att tänka tanken: Alla som ser det här kanske inte tänker kritiskt. Det finns säkerligen personer som sväljer artiklar, dokumentärer eller reportage med hull och hår utan att leta efter eventuella vinklingar från journalistens sida. Åtminstone om etablerade medier står bakom produkten.

Mats Sederholm har skrivit boken Det enda rätta, med undertiteln ”Om att kämpa för sanningen i en förljugen värld.” Den i sig gör mig mycket kritisk. Han introducerar en rad konspirationsteorier, många av dem förekommande över hela världen, som exempelvis den om att 9/11 var ett dåd initierat av den amerikanska staten.

Om det vet jag ingenting, och jag håller med Mats Sederholm om vikten av att tänka kritiskt kring dylika händelser. Dock så tycks Sederholms hela bok vila under en täckmantel av att han uppmanar läsaren att själv vända och vrida på argumenten, vilket därmed på något sätt skulle ge hans spekulationer och resonemang legitimitet. Där slutar jag hålla med honom.

Boken är ofta spekulativ och hänvisar till fakta utan – tycks det – tillräckliga källhänvisningar. Och han avvisar dem som inte förstår hans resonemang genom att kalla dem för ”stimmet”. Förmodligen avvisar han alltså även den här recensionen med samma resonemang, och det får vara helt okej.

”Det enda rätta” hade förmodligen behövt en redaktör som kunde ge den mer språklig stringens, och Sederholm borde med fördel ha lagt mer energi på att förklara sina källor för olika påståenden. Som det är nu tycks många av hans resonemang ryckta ur luften.

Jessica Johansson

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts