Litteratur: Erik Granström, Slaktare små - Tidningen Kulturen

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Världen är i brand

något av det bästa som har skrivits i fantasyväg på svenska i år.Erik Granström
Slaktare små
Coltso 

”Slaktare små” är den andra delen i bokserien om den femte konfluxen. När de skyldiga får gå fria, får andra ta på sig skulden. Då de vandöda Crurerriket med kung Ottar i spetsen återerövrar sitt gamla kungarike ön Majura är allt förlorat för Brior Brådfots expedition. Men denna spektakulära avslutning, flyr Brior och hans följe hals över huvud från ön, trakorierna med Överste Praanz da Kaelve gör samma sak. Ön Majura och den viktiga svavelhandeln är nu i de vandödas våld. Praanz, som känner till vem som egentligen är den skyldige för den vapensmuggling som uppdagades tidigare belönas med en spark uppåt och utnämns till general.

Isdruiden Perrimas vars order utplånades av shaguliterna, en nekromantisk sekt och som står nära kejsarhuset, hämnas med råge. Perrimas tar hjälp av sina allierade isjättarna och ser till att shaguliternas högkvarter Järntornet förstörs. I striden mot shaguliterna skadas hon svårt men räddas turligt nog av vargmannen Grisselhår.

Grundaren av shaguliterna,nekromantikern Shagul, som trots vara död har väntat ett par decennier för att åter träda fram har sina egna planer för framtiden. Shagul vars sökande efter evigt liv har gjort honom såpass kunnig att han även har lyckats duplicera sig själv. Shagul har med hjälp av sina kroppsliga kopior börjat att informera sig om vilken omfattning vetskapen om den femte konfluxen det finns i världen. Då den tredje konfluxen avslutades apokalyptiskt med att gigantiska svärmar av köttätande insekter förintade den dåvarande kontinenten Argond, bådar inte den så kallade femte i ordningen gott för framtiden.

Shagul blir rådgivare till kung Ottar och med ett snabbt drag tar han över den ökända mördarsekten Rhabdo Rana. Det är en allians som ger honom nyvunna möjligheter att undanröja alla som vet något om det stundande konfluxen.

Robur Rödvad som berikats efter expeditionen slår sig ner på öarna igen. Som nyrik furste har han helt hamnat under en av Shaguls kopior. Men en överlevande Shagulit har svurit att döda sin forne överhuvud och smider i sin tur planer.

Riddar Arn Dunkelbrinks jakt efter draken Blatifagus slutar med att de, motvilligt från drakens sida, allieras. Då Arn har kunskap om drakens sanna namn som ger honom makt över besten, flyr de tillsammans ön Majura och flyger tillbaka till Trakorien. När de når den förbannade ön Stegos störtar de båda ner mot marken och försvinner.

Bekymmerna hopar sig i Trakorien. Fiender fylkas runt landets gränser. I öst har Ransarderna börjat röra på sig. Västerut finns det heliga Kishatets kyrka som har skaffat sig härar och Maglire har skrivit kontrakt med legokaptenen Gaddagormgald som ser fram emot ett härtåg. Kort sagt verkar alla ha planer riktade mot Trakorien.

”Slaktare små” är en välsmidd historia med humor, äventyr och intressanta karaktärer. Språkekvilibristen Erik Granström slår nya rekord och de många gånger halsbrytande vändningarna gör boken läsvärd. När konkurrensen inte är speciellt hård är ”Slaktare små” något av det bästa som har skrivits i fantasyväg på svenska i år.

Alexander Sanchez

 Första delen:

http://tidningenkulturen.se/artiklar/litteratur/litteraturkritik/10435-litteratur-erik-granstroem-svavelvinter

 

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts