Marika Carlsson: En negers uppväxt

sep082010
Skrivet av Nikanor Teratologen
PDFSkriv ut

Marika Carlsson, utsedd till Sveriges bästa kvinnliga komiker 2006, kommer under hösten 2010 framföra en helt nyskriven ståuppshow på temat adoption.
Marika adopterades som tvååring från Etiopien. Uppväxt i den skånska myllan med svenska föräldrar, ett svenskt namn och ett exotiskt utseende skämtar Marika under en dryg timme om hennes resa från Afrikas horn till Nordens Venedig. Publiken får följa med Marika på arbetsintervju, till frisören, i skolan och arbetslivet och ta del av komiska situationer och märkliga möten med välvilliga pensionärer som vill ge henne pengar på gatan och inskränkta Sverigedemokrater som ser henne som en bidragssnyltande samhällsbelastning.
Marika skämtar rått men hjärtligt om sig och sin uppväxt och önskedrömmer om hur det hade varit att bli adopterad av en rik företagarfamilj från Florida eller någon från baguetternas förlovade hemland Frankrike.
En energiskt, utlämnande, engagerande, intressant och inte minst rolig svartsoppa hopkokad av en av Sveriges bästa komiker garanterar en kväll ni sent kommer glömma!
Föreställningen spelas på intima Kafé Klavér, Rutger Fuchsgatan 5, Stockholm kl 20.00

Inline article positioning by Inline Module.

Litteraturens porträtt

Att vara skugga. En förlängning av ljus. Om Maurice Blanchot

Publicerad i Porträtt

Verkets – konstverkets, det litterära verkets – ensamhet avslöjar för oss en mera väsentlig ensamhet. … den eftersträvar inte skillnaden;… Den som skriver verket, avskiljes, den som skrivit det, är entledigad.

Där i raderna om det litterära verkets ensamhet jag inser att ...

Att brodera en saga. Intervju med Beatrice Alemagna

Publicerad i Porträtt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beatrice Alemagna föddes i Bologna i mitten av 1970-talet. Efter studier i grafisk och visuell kommunikation vid ISIA i Urbino flyttade hon, efter att ha vunnit ett prestigefullt pris, till Paris. Beatrice har sedan dess givit ut 29 ...

Det var Martin Luther som räddade den katolska kyrkan. Intervju med Sebastiano Vassalli

Publicerad i Porträtt

En av de mest intressanta romanförfattarna och historikerna i Italien är Sebastiano Vassalli. Han har givit ut ett femtiotal böcker sedan början av 1960-talet men ingen av dem har översatts till svenska. Trots att ämnena verken behandlar borde vara ...

Vårt behov av myter. Om Michel Tournier

Publicerad i Porträtt

Michel Tournier, ”sagoberättaren från Cheuvreusedalen”, född i Paris 19 dec. 1924, studerade litteratur och filosofi vid Sorbonne och universitetet i Tübingen, där han tidvis undervisade. Genom sina föräldrar blev han tidigt initierad i ”germanistik”. 1946 var han en av de ...

”Det verkliga är det enda som kräver någonting av oss.”

Publicerad i Porträtt

Under sitt arbete med en bok om den svenska litteraturen ställde den ryska litteraturvetaren Diana Koblenkova några frågor till författaren Einar Askestad. Hans svar utvecklades till en kommentar till den svenska samtiden.

Vilka drag är grundläggande för den svenska litteraturen?

I mer ...

Erik Blomberg – Hem

Publicerad i Porträtt

Marken och mullen och mörkret,
varför älskar jag dem?
Stjärnorna vandra så fjärran.
Jorden är människans hem.  ( Erik Blomberg)

Kom så fram till att det är Erik Blombergs diktning och översättning som bär fröet till fortsatta rader, spännvidden i gestaltningen och ...

Det otrogna kriget. Intervju med Antonio Scurati

Publicerad i Porträtt

I samband med festivalen: Det italienska språket i världen, här i Stockholm, närmare bestämt på italienska kulturinstitutet, träffar jag den italienska författaren och historikern Antonio Scurati.

Scurati är forskare och journalist och skriver regelbundet i dagstidningen La Stampa. Han föddes 1969 ...

Skrivkonsten mellan väsentlighet och dikt. En intervju med Marco Missiroli

Publicerad i Porträtt

Marco Missiroli är född 1981 i Rimini men bor sedan många år tillbaka i Milano, där han givit ut flera böcker och fått prestigefulla priser som Premio Campiello, Premio Comisso, och Premio Bergamo samt Tondelli.

På sin sida har han både ...

Patrick Modiano: Minnets kvarter

Publicerad i Porträtt

I Carol Reeds klassiska filmatisering av Graham Greenes roman The Third Man spelar Orson Welles en av de båda huvudrollerna, den demoniske svarta börs-hajen Harry Lime - Anton Karas efterhängsna melodislinga på cittra kom genast att kallas The Harry Lime-theme ...